3 Kasım 2010 Çarşamba

Symbian Vakfı SYMBEOSE için neden 22 milyon Euro ödenek alacak?


Symbian Vakfı pazartesi günü yaptığı bir açıklama ile SYMBEOSE (Symbian the Embedded Operation System for Europe) konsorsiyumu için Avrupa odaklı bir işletim sistemi geliştirmek üzere Avrupa Komisyonu'nun emri ile Artemis gömülü bilişim sistemleri oluşumu'ndan 11 milyon €, konsorsiyum üyelerinden ise 11 milyon € olmak üzere toplam 22 milyon € ödenek alacağını açıkladı.


Bu ödeneğin Symbian platformunu ileri nesil teknolojilerle donatmak için Symbian Vakfı tarafından kullanılacağı ve oluşturulacak konsorsiyumun 8 farklı Avrupa ülkesindeki 24 farklı organizasyondan oluştuğu ifade edildi. Bu organizasyonların dağılımları ise şöyle:
  • 2 cihaz ve çip üreticisi (Nokia ve ST-Ericsson)
  • 2 teknoloji danışmanlık kurumu
  • 7 yazılım üreticisi
  • 6 ticari Ar&Ge birimi
  • 7 akademik Ar&Ge birimi

İnternete sürekli bağlı mobil cihazların bir takım ortak ihtiyaçları olmasına ve Symbian platformunun halihazırda bunları gayet iyi bir şekilde karşılamasına istinaden hareket edecek olan konsorsiyumun amaçlarını madde madde şu şekilde özetleyebiliriz:
  • Mobil cihazlarda Symbian kullanımını yaygınlaştırmak için Symbian platformunun üzerinde çalışabileceği donanım sayısının arttırılması
  • Mobil cihazlarda kullanılabilirliği ve tercih edilirliği arttırmak amacıyla Symbian'ın güç verimliliğinin iyileştirilmesi
  • Symbian platformu üzerindeki asimetrik çoklu işlem metodlarının geliştirilerek çok çekirdekli işlemciler için iyileştirilmeler yapılması
  • Gelecek nesil bulut hesaplama (cloud computing) tabanlı mobil hizmetler için uygun altyapıların Symbian platformu üzerinde inşa edilmesi

Açıklamada ayrıca bu geliştirme projesinin küçük proje gruplarına bölündüğü ve her birinin kendi özel iş akışı ve hedeflerinin bulunduğu, konsorsiyum üyelerininse bu projeleri gerçekleştirmek için gereken maddi tutarın yarısını karşılayarak projelerine bağlılıklarını ortaya koydukları belirtildi..




Bu kadar açıklama çevirisi yeter sanırım. Şimdi bunların aslında ne anlama geldiğini açıklayayım.

Yukarıda anlatılan hedeflerin aslında Symbian Vakfı'nın kuruluşundan beri gündeminde olan hedefler olduğu bilinen bir gerçek. Peki bunun konsorsiyumla nasıl bir alakası var?

Bir önceki yazımda Nokia'nın 1200 Symbian çalışanını işten çıkartacağını söylemiştim. İşte konsorsiyum burada devreye giriyor ve Nokia'nın işten çıkardığı Symbian çalışanlarını (ve daha fazlasını, telaffuz edlen rakam bu oluşumun 20.000 iş yaratacağı şeklinde) Symbian Vakfı'nın kendisine ayrılan bu ödenek ile işe alarak Symbian'ı geliştirme işine devam etmesi sağlanıyor.

Ayrıca Symbian artık Nokia'nın işletim sistemi olmaktan çıkıp resmi olarak Avrupa'nın işletim sistemi olacağı için geliştirme masraflarının büyük kısmı Nokia dışındaki kaynaklar tarafından (konsorsiyumun diğer üyeleri ve Avrupa Komisyonu) ödenir hale geliyor.

Yani bir yandan Symbian gayet ciddi bir şekilde destek alarak kapsamlı bir şekilde geliştirilmeye devam edilirken, "yerel işletim sistemi" mantığı çerçevesinde geliştirme işinin yükü yerel kaynaklar tarafından paylaşılıyor ve Nokia sırtındaki maddi yükün bir kısmından oldukça kârlı bir şekilde kurtuluyor.

"Symbian öldü" diyenlere duyrulur...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder