8 Aralık 2009 Salı

Nokia ve 2010 Planları



Nokia'nın basın açıklamasında 2010 yılı planlarına dair yer alan ifadeler şunlar:
● Improve our user experience
● Re-engineer our Symbian user interface; deliver a major product milestone before mid-year 2010, and another major product milestone before the end of 2010
● Deliver our first Maemo 6-powered mobile computer, with an iconic user experience, in the second half of 2010
● Significantly increase the proportion of touch and/or QWERTY devices in our smartphone portfolio
Yani:
● Kullanıcı arayüzümüzü geliştirmek
● Symbian ara yüzümüzü yeniden tasarlamak; 2010 yılının ortası gelmeden büyük bir kilometre taşı niteliğinde cihaz sunmak, başka bir kilometre taşını da 2010 yılı bitmeden sunmak
● 2010'un ikinci yarısında etkileyici bir kullanıcı deneyimi sunacak ilk Maemo 6-tabanlı mobil bilgisayarımızı sunmak
● Akıllı telefon portföyümüzdeki dokunmatik ve/veya QWERTY klavyeli cihazları arttırmak
Şimdi bu maddeleri teker teker yorumlayalım.


İlk madde için aşağıdaki Symbian^3 ekran görüntülerine yer veriyorum:





Burada Microsoft'un DirectX'i gibi bir görüntü oluşturma teknolojisini (NGA: Next Generation graphics Architecture, önceki adı: ScreenPlay) kullanıma sokacaklarını göstermişler. NGA bize aşağıdaki faydaları getirecek:



İkinci madde için olası ihtimallerden biri olan N87 hakkında bilgi için buraya bakın.

Diğeri hakkında şimdilik bir bilgi yok fakat aşağıdaki yaygınlık hedefine ve dördüncü maddeye bakıldığında bir çok değişik formun olası olduğunu görürsünüz.




Üçüncü maddeye gelince.

Nokia bundan 7~13 ay sonra N900 kullanıcıları tarafından sağlanacak geri bildirimlerle genele daha uygun hale getirilecek ve Nokia'nın Symbian'da kullanacağı teknolojiyi (QT-DirectUI) ilk olarak kullanacağı (yani deneyeceği) platform olan Maemo 6 tabanlı ilk cihazını piyasaya sunacak ve bu cihaz Türkiye'ye resmi olarak giriş yapacak.

Yani Nokia aslında bir takım özellikleri ilk önce Maemo'da geliştirip sonra Symbian'a aktaracaklar. Aslına bakarsanız, N900 ve sonraki Maemo cihazlar Nokia tarafından Maemo ve Symbian için QT ile yazılım geliştirebilecek uygulama geliştiricilerini kendi platformlarına çekmek için tasarlanan cihazlar. Aşağıdaki ekran görüntüsünde Developers will love it (Geliştiriciler bu cihazı sevecekler) denmesi bunun kanıtı olsa gerek.



Bu nedenle de Maemo cihazlar aslında gelişkin kullanıcılara (aşağıdaki piramitin en üstüne) hitap edip normal piyasa kullanıcılarına hitap etmemesi beklenen fakat Nokia'nın bile gördüğü yoğun talebe şaşırdığı Linux (Maemo) yüklü mobil bilgisayarlar.



Gerçekten de N900 (ve N900 kadar olmasa da kısmen sonnraki Maemo cihazlar da) kendi bilgisayarınızın her sorunu ile kendiniz uğraşabiliyorsanız almanızın uygun olduğu cinsten bir cihaz, fakat kendiniz ev/iş/kişisel bilgisayarınızın sorunları ile kendiniz uğraşmıyorsanız ve sabretmeye de gücünüz varsa önce Maemo'dansa Symbian cihazları tercih etmenizi tavsiye ederim.


Son maddeye gelince. Aşağıda Nokia'nın 2010'daki akıllı telefon yol haritasına bakın:



2010'da şu tarzda akıllı telefonlar piyasada olacak:

● Sadece klasik numara klavyeli
● Sadece QWERTY klavyeli
● Sadece dokunmatik ekranlı
● Hem QWERTY klavyeli hem dokunmatik ekranlı

Bu akıllı telefonlar Symbian kullanıyor olacak, Maemo değil.


2010 beklenmeye değer bir yıl olacak. Maemo size uygunsa Maemo 6'lı cihazı beklemelisiniz. Fakat Symbian daha uygunsa Nokia Symbian'ın dönüşümününü tamamlarken sizin elinizde (2011'de piyasada olacak ve Maemo 6'daki arayüz gelişmelerinin ve karşılıklı uygulama uyumluluğunun uygulanacağı) ilk Symbian^4'lü cihazları beklemenize yardımcı olacak bir cihaz varsa şanslınız. Yoksa da artık tercihlerinizi yukarıda anlattıklarıma göre yapacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder