21 Ekim 2009 Çarşamba

Nokia'da yeniden yapılanma




Yazı Tarihi: 28 Ağustos 2009; 13:43:40

Nokia 2002'de yaptığını yine yapıyor..

7650, 1996'da Communicator serisi ile başlayan ve belirli bir kesime hitap eden smartphone serisinin daha büyük bir kesime hitap eden ilk üyesiydi. 2002'de 7650 çıktığında Nokia'nın ilk Symbian OS'a sahip smartphone'uydu..

N900 ise, 2005'te N770 ile başlayan ve belirli bir kesime hitap eden Internet Tablet serisinin daha büyük bir kesime hitap eden ilk üyesi (Hatta 2004'te 7710 ile başladığı bile söylenebilir). 2009'da N900 çıktığında Nokia'nın ilk Maemo'ya sahip MIDphone'u (şimdi uydurdum) oluyor.

Nokia her zaman yaptığını yine yapıyor, mesela N serilerinde kullandığı galeriyi artık N serisi olmayan cihazlarına da koymaya başladığında yaptığı gibi her düzey için çıtayı yükseltiyor. 3 Aralık 2008'de Nokia Pazarlar müdürü Ukko Lappalainen bir röportajda "...uzun bir zaman aralığında Linux üst düzey cihazlarımız için ciddi bir alternatif haline gelecektir..." ("in the longer perspective, Linux will become a serious alternative for our high-end phones." kaynak) dediğinde bunun işaretini vermişti, Nokia artık en üst düzey (high-end) cihazların smartphone'lar olmadığını ama N900 gibi (hatta iPhone gibi) MIDphone'lar olduğunu görüyor ve kendi ürün segmentlerini (ve segmentlerin içerdikleri işletim sistemlerini) buna göre yapılandırıyor.

Peki mevcut yapılandırmaya ne oluyor? Birer basamak aşağı düşüyorlar. Bu durumda örneğin Symbian'a ve N97'ye ne oluyor? Nokia için artık Symbian ve smartphone kavramı orta-düzey kabul ediliyor ve buna N97 de dahil (zaten böyle bi plan olmasaydı Nokia N97'yi orta düzey bir işlemci performansı ile piyasaya sürer miydi?)

Eski ve yeniyi karşılaştırmak gerekirse:

Eski Segmentler: Cihazların Sınıfı (İşletim sistemleri)
Üst Düzey: Smartphone (Series 60)
Orta Düzey: Featurephone (Series 40)
Alt Düzey: Dumbphone (Series 30 & Series 20)

Yeni Segmentler: Cihazların Sınıfı (İşletim sistemleri)
PC düzeyi: Netbook (Windows)
Üst Düzey: MIDphone (Maemo)
Orta Düzey: Smartphone (Symbian)
Alt Düzey: Featurephone (S40 veya diğer adıyla NOS)

Nokia bazılarının düşündüğü gibi Symbian'dan vazgeçmiyor, sadece Symbian'ın Nokia için ait olduğu segmenti değiştiriyor çünkü Nokia gördüğünüz gibi değişen ve gelişen pazara göre yeniden yapılanıyor.

Planlanan QT desteği sayesinde bundan 2-3 sene sonra çıkacak Nokia cihazların büyük kısmında (Netbook + MIDphone + Smartphone) aynı uygulamaların kullanılabildiğini görürsek şaşırmamak gerek (PC'ye kurduğunuz bir programı N900/N97'nin o dönemki haleflerine de kurduğunuzu düşünün) çünkü Nokia bunu hedefliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder