21 Ekim 2009 Çarşamba

N900 için kısa durum değerlendirmesi



Yazı Tarihi: 2 Ekim 2009; 14:05:10
Maemo Talk'taki konuşmalara, My-Symbian'daki ve Eldar'ın incelemelerine bakınca anladığım şey şunlar oluyor...

N900, N95 ile aynı şekilde özellikler açısından (özellikle de Nokia cihazlar arasında) devrim niteliğinde bir cihaz, kesinlikle fazlasıyla iştah kabartıcı hem yazılımsal hem de donanımsal özellikleri olan, sahip olduğu yazılımsal açıklığın ve donanımsal hızın gücüyle etkileyici şeyler sunabilecek bir cihaz. Açıkcası Türkiye'ye gelecek olursa ve elimdeki N82'den olursam (özellikle de My-Symbian'daki fotoğraf ve video örneklerini gördükten sonra) almayı kesinlikle isteyeceğim bir cihaz.

Ancak bir yandan da türünün ilk örneği olduğu için bir çok daha sonradan gelecek şikayetler üzerine yeni sürümlerde değiştirilecek/düzeltilecek özelliğe/hataya sahip bir cihaz. Eldar'ın dediği doğruysa, N920 gibi klavyesiz bir modeli şu an geliştirilme aşamasında.

Nokia mutlaka klasik strajesini takip edecek ve N920'ye (veya ne diye çıkarsa ona) N900'e koymadığı birşeyleri koyacak, N900'e koyduğu birşeyleri de ona koymayacak. Yani aynı N95 & N82 gibi olacak, ve N95'e daha sonra aynı platform üzerindeki N95 8GB ve E90'ın katıldığı gibi yeni cihazlar da katılacak fakat şayet "N900'ün uzunca bir süre Nokia'nın tek Maemo cihazı olacağı" şeklindeki söylenti doğruysa, şu an üzerinde çalışıldığı söylenen N920 harici diğer modellerin Maemo 5 yerine Maemo 6 desteği (ve dolayısı ile Full QT + multitouch desteği) ile 2010 sonlarına doğru piyasaya gelmesini bekliyorum.

Tabi Nokia, Maemo 6 ile birlikte piyasada olmasını istediği Symbian^4 gecikirse ve Maemo platformuna beklediğinden çok gördüğü ilgi (kaynak) aynı şekilde devam ederse piyasanın Maemo cihaz talebini karşılamak için Maemo 6 çıkmadan da bu ek modelleri piyasaya sürebilir (ve Maemo 6'yı bu cihazlara da yüklenebilir hale getirebilir).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder